ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PRODUKSI CABE MERAH DI KELURAHAN AEK SIMOTUNG KECAMATAN SAIPAR DOLOK HOLE

Penulis

  • Nova Angelina Universitas Diponegoro Semarang
  • Siswanto Imam Santoso Universitas Diponegoro Semarang
  • Kustopo Budiraharjo Universitas Diponegoro Semarang

Kata Kunci:

chili, factors, production, influence, variables

Abstrak

The purpose of this study was to analyze the simultaneous and partial effects of land area, seeds, fertilizers, labor and pesticides on red chili production in Aek Simotung Village. The research was conducted in Aek Simotung Village, Saipar Dolok Hole District, South Tapanuli Regency in May 2022. The research method used in this study was a survey method involving 43 respondents who were taken by census. Sources of data in this study are from primary and secondary data. Data were analyzed using descriptive quantitative and multiple linear regression analysis using the SPSS 25 program. The dependent variable (Y) in this study was production, while the independent variable (X) consisted of land area, seeds, manure, labor and pesticides. The results showed that simultaneously the factors of land area, seeds, manure, labor and pesticides affect the production of red chilies. Partially, land area, seeds, labor and pesticides have a significant effect, while manure has no effect

Referensi

Agatha, M. K Dan E. Wulandari. 2018. Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Kentang Di Kelompok Tani Mitra Sawargi Desa Barusari Kecamatan Pasirwangi Kabupaten Garut. J. Ilmiah Mahasiswa Agroinfo Galuh. Vol. 4. No 3 : 772–778.

Andayani, S. A. 2016. Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Cabe Merah. J. Mimbar Agribisnis. Vol. 1. No. 3 : 261 – 268.

Alitawan, A. A. I Dan I. K. Sutrisna. 2017. Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pendapatan Petani Jeruk Pada Desa Gunung Bau Kecamatan Kintamani Kabupaten Bangli. J. Ekonomi Pembangunan Universitas Udayana. Vol. 6. No. 5 : 796 – 826.

Badan Pusat Statistik. 2020. Kecamatan Saipar Dolok Hole.

Ghozali, I. 2016. Aplikasi Analisis Multivariate Dengan SPSS. Badan Penerbit Universitas Diponegoro, Semarang.

Gujarati, D. 2007. Dasar-Dasar Ekonometrika. Erlangga, Jakarta.

Hidayatullah, A. 2013. Faktor Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Ketimun Di Kabupaten Hulu Sungai Tengah. J. Ziraa’ah. Vol. 37. No. 2 : 33-39.

Pradnyawati, I. G. A. B Dan W. Cipta. 2021. Pengaruh Luas Lahan, Modal Dan Jumlah Produksi Terhadap Pendapatan Petani

Putera, A. K Dan Wahyono. 2018. Pengaruh Kualitas Pelayanan, Citra Merek Dan Kualitas Produk Terhadap Loyalitas Konsumen Melalui Kepuasan Konsumen. J. Management Analysis. Vol. 7. No 1 :110 – 119.

Soekartawi. 2003. Prinsip Ekonomi Pertanian. Rajawali Press, Jakarta.

Subeni, J. S Dan K. Ichwani. 2013. Analisis Pendapatan Dan Efisiensi Usahatani Cabai Merah Di Kecamatan Minggir Kabupaten Sleman. J. Agros. Vol. 15. No. 1 : 111 - 122.

Sugiyono. 2017. Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif Dan R&D. Alfabeta, Bandung.

Undang-Undang RI Nomor 22. 2019. Sistem Budi Daya Pertanian Berkelanjutan.

Unduhan

Diterbitkan

2023-12-30

Cara Mengutip

Nova Angelina, Siswanto Imam Santoso, & Kustopo Budiraharjo. (2023). ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PRODUKSI CABE MERAH DI KELURAHAN AEK SIMOTUNG KECAMATAN SAIPAR DOLOK HOLE . AGRIFARM (Jurnal Agribisnis Dan Sosial Ekonomi Pertanian), 2(2), 1–8. Diambil dari https://e-journal.unmas.ac.id/index.php/agrifarm/article/view/8479